tirsdag 18. oktober 2011

Fridtjof Nansen

Det er i år 150 år siden Fridtjof Nansen ble født. Han var en norsk polfarer, oppdager, diplomat og vitenskapsmann. Han fikk i 1922 Nobels fredspris etter sin store internasjonale innsats for flyktningene etter første verdenskrig. Det var Nansen som overtalte Prins Carl av Danmark til å bli Konge av Norge - og han var hele tiden en sterk støttespiller for ham i gjerningen. Da Nansen døde i 1930 ble gravferden holdt 17 mai fra trappen foran Universitetets aula. Det var en nasjonal begivenhet med to minutters stillhet og flagg på halv stang over hele landet. Både Kong Haakon og Kronprins Olav stod ved båren.

I Morgenbladets nekrolog het det bl.a.: “For Fridtjof Nansens storhet kan best måles ved hvad han er for hver enkelt nordmann, den stilling han inntar i våre sinn: Der har han sine skjønneste æresminner, i de norske hjerters hurtigere banken når hans navn blir nevnt har vi målestokken for hans uforgjengelige arbeide og skikkelse: umålelig ved yttre midler, lettfattelig og nær når hjertet spørres.”

Jubileumsåret er nok en av grunnene til at det har dukket opp litt forskjellig assosiert til han på auksjoner.  I sommer var det auksjon der det var 2 autografer av Nansen med - det ene var et bilde med signaturen på baksiden, den andre var en lapp fra en golfklubb i USA. Bildet gikk naturlig nok for alt for mye penger - men denne lappen gikk for en helt akseptabel sum, så da kunne jeg innlemme den i samlingen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar