lørdag 10. desember 2011

Nobels Fredspris 2011


I dag ble Nobels Fredspris for 2011 delt ut til Tawakkul Karman, Leymah Gbowee og Ellen Johnson Sirleaf.

Det har vært mye diskusjon rundt Nobelkomiteen de siste årene, men her begynner vi tydeligvis å bevege oss tilbake til det tradisjonelle fredsbegrepet.

Tawakkul Karman (توكل كرمان) er den andre muslimske kvinnen som har mottatt prisen, og da hun ble tildelt prisen var hun også den yngste. Tawakkul Karman grunnla organisasjonen "Kvinnelige journalister uten lenker", der hun også er styreleder. Hun har arbeidet for pressefrihet i Jemen. Karman sto også sentralt i demonstrasjonene ved universitetet i Sanaá vinteren 2011 under den arabiske våren. Hun ble arrestert under demonstrasjonene og har i ettertid mottatt flere drapstrusler.

Hun har i løpet av dagen vært den som har vært mest ivrig på å hilse på folk og skrive autografer til de som har møtt opp. Flere ganger har folk rundt henne måttet hente henne for å få henne videre i programmet. Jeg vet ikke hvor mange i hjemlandet som samler på autografer til kvinnelige journalister, så sjansen for at dette er noen av de første autografene hun skriver er jo veldig stor - så utrolig hyggelig at hun har tatt seg tid til dette i hele dag.

Leymah Gbowee startet på 1990-tallet fredsbevegelsen Women in Peacebuilding Network (WIPNET), og i 2003 tok hun initiativ til aksjonen Women of Liberia Mass Action for Peace som presset frem en fredsavtale og avslutning av Den andre liberiske borgerkrigen i 2003. Dette igjen førte til valget av Ellen Johnson Sirleaf i Liberia, som dermed ble den første kvinnelige presidenten i et afrikansk land.

Gbowee skrev ingen autografer før hun kom tilbake fra selve utdelingen, og da stilte hun i likhet med de to andre opp og gikk rundt å hilste på alle som var møtt opp - og skrev autografer til alle som spurte. Jeg var heldig og fikk et bilde av henne fra ei av de andre som ventet - og fikk dette signert i tillegg til boka som du ser utdrag av over der alle 3 signert. På bildet la hun til 10.11.11 - en dato som for alltid kommer til å være veldig spesiell i hennes liv.

Ellen Johnson Sirleaf er Liberias president og leder for Unity Party (Enhetspartiet). Etter valgseieren i presidentvalget 23. november 2005 ble hun Afrikas første, demokratisk valgte, kvinnelige statsleder. Sirleaf ble gjenvalgt i valget i 2011, kort tid etter hun mottok Nobels fredspris for sitt arbeid med å bygge opp igjen landet etter den andre liberiske borgerkrigen. Ellen Johnson Sirleaf er utdannet økonom og statsviter ved Harvard-universitetet, og har tidligere blant annet tjent som finansminister, og arbeidet for Verdensbanken.

I likhet med Karman har hun vært hyggelig og skrevet autografer flere ganger tidligere. En av grunnene er nok at hun har vært litt mere vandt med dette fra tidligere. Det var et stort felt som var avsperret foran Grand Hotel og Johnson Sirleaf har hver gang jeg var der gått inn i den midterste bilen - lengst bort fra alle sammen. Det har derfor ikke blitt noen autograf, før de alle kom tilbake fra utdelingen. Da fant jeg frem autografboken og fikk den signert av alle årets vinnere.


Informasjon om fredsprisvinnerne er funnet på Wikipedia.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar